Noden, wensen en vereisten in kaart brengen
De lichtstraat in WZC Samen (Wakken) werd door Alzheimer Liga Vlaanderen en In4Care tot Zorgvinding van 2022 verkozen. Deze innovatieve oplossing helpt bewoners met dementie 's nachts veilig naar hun kamer terug te keren door middel van een lichtgevende strook in de gang.
De lichtstraat combineert LED-strips met geleidende latten om nachtelijke desoriëntatie te verminderen. Via een cocreatiesessie zijn zorgnoden, gebruikerswensen en technische vereisten in kaart gebracht. Dit resulteert in een verbeterd functioneel en technisch plan voor bredere toepassing in andere woonzorgcentra of organisaties.
Tijdens de tweede sessie werden verschillende prototypes, zoals UV-licht en lichtmarkeringen, ontwikkeld en geëvalueerd door de deelnemers.
Werkwijze en verloop van het traject
In de eerste sessie werkten stakeholders uit WZC’s, ziekenhuizen, VAPH-voorzieningen, technische diensten en bedrijven samen. De aanpak bestond uit:
Opstellen van een persona en een customer journey om de uitdagingen in kaart te brengen.
Inventariseren van de functionele en technische eisen voor de optimalisatie van de lichtstraat.
Brainstormsessies in groepjes van zes, waarbij de lichtstraat werd geoptimaliseerd en aangevuld met extra functies.
In de tweede sessie ontwikkelden de technische dienst en personeel van GVO en Wizard of Dreams diverse prototypes. De deelnemers testten en evalueerden UV-licht, lichtmarkeringen en andere innovatieve oplossingen, waarna verbeteringen werden doorgevoerd.

“Door samen te werken met verschillende partijen kregen we een breder inzicht in wat echt nodig is en werken we ook beter samen met elkaar”.
Samenwerken voor meer impact
De cocreatiesessies hebben geleid tot een concreet verbeterplan voor de lichtstraat, dat de veiligheid en oriëntatie van bewoners met dementie aanzienlijk kan verbeteren. Dankzij de diverse invalshoeken – van zorgpersoneel tot technici – werd een holistische benadering gehanteerd.
De oplossingen zijn niet alleen toepasbaar in WZC’s, maar kunnen ook worden ingezet door ziekenhuizen of thuissituaties van ouderen met cognitieve problemen. Dit draagt bij aan een bredere maatschappelijke impact en een veiligere woonomgeving.
“Het was een leerrijke ervaring waarin innovatie en praktijk elkaar perfect aanvulden.”
